2015-11-16 12:08:00• hírek • refszatmar.eu

Természetes csend csendült Szatmárhegyen

Az ember Istennel és természettel való kapcsolata volt az alaptémája a III. Krüzselyi Erzsébet Református Vers- és Prózamondó Versenynek. A költőnő versei arra hívják fel a figyelmet, hogy ápoljuk, óvjuk ezeket a kapcsolatokat, a verseit szavaló ifjak pedig jó reménységet adtak arra, hogy a jövőben ezek a kapcsolatok még erősebbek lesznek.

Mikola, Óvári, Pettyén, Kiskolcs, Szamoskrassó, Batiz, Szárazberek, Sárközújlak, Lázári, Szatmárhegy szavalni szerető gyermekei és a felkészítők szombaton délelőtt 10 órára érkeztek meg a szavalóverseny helyszínére, az egyházközség gyülekezeti házába. Kánya Zsolt Attila kémeri lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Ifjúsági Szövetség elnöke hirdetett Igét: „Akkor eljövén az Úr, oda állott és szólítá, mint annak elõtte: Sámuel, Sámuel! És monda Sámuel: Szólj, mert hallja a te szolgád! És monda az Úr Sámuelnek: Ímé én oly dolgot cselekszem Izráelben, melyet valakik hallanak, mind a két fülök megcsendül bele." (1Sám 3,10-11) Az ifjú Sámuel, akárcsak a szavalóversenyre érkező kicsiny sereg, hallotta Isten hívó szavát. A Krüzselyi Erzsébet versét szavalók által színesebb lesz az ifjak környezete és világa - mondta az igehirdető. Kovács Ferenc nyugalmazott lelkipásztor, aki felfedezte a költőnő hagyatékát, a 104. zsoltár szavaival köszöntötte az egybeseregletteket.

Ezt követően Kovács József szervező, helyi lelkipásztor üdvözölt mindenkit, majd egy kis szünet után Szilágyi Júlia irodalmár tartott egy rövid előadást Krüzselyi Erzsébetről, aki sérült lélekkel járt a világban: gyermekkorában elvesztette hallását, felnőtt korában látását, az államosítás során vagyonából kiforgatták, s a személyes katasztrófa mellett a nemzet trianoni fájdalmát is átérezte, versei mégis erőt sugallnak. Ezt az erőt kell behozni az irodalmi köztudatba! - hívta fel a figyelmet a sokak által tisztelt kolozsvári nyugalmazott tanárnő.

A két fordulóban lebonyolított szavalóverseny (kötelező és választott vers) zsűrijének tagjai voltak: Szilágyi Júlia irodalmár (elnök), Huszti Orsolya magyar szakos tanár, Győrbíró Csilla Emese, szakmódszertani előadó, hitoktató, Mekker Melinda tanítónő, Méhes Kati színművész.

A két forduló között került sor a költőnő szobra felállítási szándékának bejelentésére. Kovács József a gyülekezeti ház udvarán az egybegyűltekkel megosztotta Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjének gondolatait, aki üzenetében kifejtette, hogy hozzá nagyon közelálló rokonléleknek tartja Krüzselyit.

A versenyzőket három korcsoportba sorolták és díjazták. Az alsó tagozatos (0-IV) diákok között holtverseny alakult ki az első helyen: Ilonczai Zsófia (Szárazberek) és Király Rebeka (Batiz) között. Második lett Fehér Zsófia (Szatmárhegy), harmadik pedig Fehér Nóra (Szatmárhegy) és Ungvári Ábel (Mikola). Az általános iskolások között (V-VIII) első helyezést ért el Boros Noémi (Óvári), második: Zsiga Zselyke (Mikola) harmadik pedig Kállai Timea (Mikola). A középiskolások (IX-XII) versenyét Sebesi Eszter nyerte meg (Szatmárhegy), második: Pál Imola (Kiskolcs).

A szatmárhegyi református templom árnyékában ugyan csend honolt, de az Istennel és a természettel való kapcsolatunk megerősödése felhívásának üzenetét úgy kell meghallja a világ, hogy ne csak a „két füle csendüljön" bele, hanem tettekre is ösztönözze. Reméljük, hogy legalább a jelenlevő csapat tettekre váltja a rímekbe foglalt felhívást. A szervezők, akiknek köszönet jár, megtették az első lépést.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: